Jaké jsou příčiny a léčba bolestí hlavy dle TČM?

11.02.2014 15:03

 

Dnešní medicína se více jak příčinami zabývá spíše projevy bolestí hlavy. Proto je léčba zdlouhavá, mnohdy nesprávná a neúčinná.

 

Odlišným způsobem vidí tyto potíže čínská medicína.

 

Nejdůležitějším vodítkem jak se zbavit této nepříjemnosti je najít její příčinu.

 

Nejčastější příčinou bolestí hlavy dnešní populace jsou nadměrné nebo dlouhodobé emoce jako je vztek, frustrace, hněv, zklamání nebo přibývající starosti, ať už potlačované nebo vyjádřené. To se v důsledku projevuje silnou, pulzující, rozpínavou nejčastěji jednostrannou bolestí na spáncích, s vnitřním tlakem na oči. Bývá doprovázena nevolností, zvracením nebo rozostřeným viděním

Tyto bolesti se paradoxně mohou objevit i ve dnech volna, kdy dochází k uvolnění, celkové relaxaci a přetlak se rozvine v hlavě v podobě bolesti. V pracovních dnech je přetlak spotřebován fyzickou či psychickou aktivitou.

Velmi intenzivním bolestem, které jsou způsobeny z těchto příčin a stejně se projevují říkáme migréna.

 

Další příčinou bolestí hlavy je nedostatečnost krve [P1] v organismu (viz. konec článku). Tzn. nedostatek vnitřní energie - čchi, která krev pohání a je s ní neoddělitelně spojena. Projevuje se zvláště u žen, jako tupá bolest doprovázená závratěmi (po postavení ze sedu), nízkým tlakem, bledostí, únavou, nespavostí, rozostřeným viděním i bušením srdce. Objevují se před i v průběhu menstruace.

 

Dalším důvodem může být dlouhodobé, nadměrné stoupání horka v těle, které způsobí blokádu krve, (krev špatně proudí) a zapříčiní vrtavé, bodavé bolesti, které jsou vždy jednostranné, na jednom místě, zároveň chronické. Tyto bolesti bývají i poúrazové, po otřese mozku nebo po operaci.

 

Velmi častou příčinou bolestí hlavy je nadměrná konzumace smažených, tučných, grilovaných a kořeněných jídel.Tato těžce zpracovatelná potrava neprochází žaludkem a střevy jednoduše. [P2] (viz.konec článku). Ulpívá zde a vyvolává v těchto orgánech nadměrnou horkost. Stejně jako pití alkoholu a kávy. Tato horkost způsobuje bolesti hlavy především v oblasti čela. Po přejedení bývají tyto bolesti ještě intenzivnější. Je doprovázena říháním, kyselostí v ústech a bolestí žaludku, žízní, suchou stolicí a zápachem z úst.

 

Vlivem špatné životosprávy (nezdravé potraviny, chybí pohybová aktivita) a nesprávných stravovacích návyků (nepravidelné stravování, ve spěchu, přejídání se), dochází ke vzniku vlhka a později hlenu (viz. konec článku).[P3] Toto nezdravé stravování způsobuje tupé bolesti hlavy s pocitem tíhy, kdy je hlava jako by zabalena do vlhkého ručníku, rozostřené vidění, zhoršení bolesti po ránu. Je doprovázena pocitem plnosti břicha, hlenem v krku a někdy i ranní nevolností.

 

Další příčinou bolesti hlavy bývá nadměrný výdej energie a nedostatečný přísun energie nové. Slabá energie nedokáže vystoupat do hlavy a její nízká aktivita způsobuje tupou bolest hlavy nebo čela. Objevuje se v záchvatech, zhoršuje se prací a po ránu. Jejím projevem je únava, měkčí stolice a zadýchávání se.

 

Bolesti hlavy může v neposlední řadě způsobovat nedostatečná nebo nadbytečná funkce ledvin (nedostatečný přísun tekutin,nadměrný příjem látek, které zatěžují ledviny). Nevyrovnaná funkce ledvin způsobuje chronické, tupé bolesti hlavy i čela, popřípadě týla. Jsou doprovázeny pocitem prázdnoty, slabosti, únavou, závratěmi, pískáním v uších, bolestmi v bedrech i v kolenou, zimomřivostí a močením většího množství světlé moče.

 

Léčba

  1. Klid na lůžku, ve vyvětrané místnosti, bez jakýchkoliv rušivých podnětů.

  2. Zvýšení příjmu tekutin během dne. Nejlépe voda kohoutková.

  3. Procházka na čerstvém vzduchu, relaxace v přírodě.

  4. Pokud je příčina bolesti ve stagnujícím nebo nadměrném horku v těle, je dobré přikládat na čelo a spánky led.

  5. Spánky i čelo, případně krk potíráme mátovým nebo levandulovým olejem.

  6. Proti silným bolestem se osvědčil šálek kávy bez cukru, s vymačkanou šťávou z jednoho citronu. Toto opakujte znovu za 2-3hod.

  7. Na chronické bolesti je výborný čaj ze stejných dílů natě dobromysli, meduňky a květu měsíčku. Pijeme delší dobu.

  8. K 1 lžíci natě tymiánu přidáme 1 sáček porcovaného zeleného čaje. Zalijeme 0.5l vroucí vody a necháme 15min. vyluhovat. Vypijeme během několika hodin.

  9. Obklad na silnou bolest hlavy – stejné díly natě levandule, majoránky a máty. 5 lžic této směsi krátce povaříme v 0.5l vody, necháme přikryté vychladnout a uděláme na 20-30min. obklad na čelo a temeno hlavy.

  10. Proto, aby si tělo dostatečně odpočinulo a zregenerovalo se po předchozím dni potřebuje nutně dostatek kvalitního spánku.

  11. Důležitá je změna jídelníčku. Odstraňte z něj nadbytek cukru, který stejně jako nasycené tuky zbytečně zatěžuje zažívání, vytváří v těle horko, vlhko a hlen, které stoupají vzhůru a vyvolávají bolest hlavy.

  12. Co jíst: Kterým potravinám dát přednost?

Čínská medicína rozděluje potraviny podle tepelné povahy.

 

BOLESTI Z NADBYTKU (jangu – horka), vlhka, hlenu:

Vybíráme potraviny, které jsou svou povahou neutrální, zklidňují, zabraňují přehřátí, ochlazují nebo osvěžují organismus.

Neutrální potraviny Osvěžující potraviny Chladné potraviny
rýže, kukuřice, salát, zelí, mrkev, petržel, špalda, žito, ječmen, kyselé zelí, celer, pšenice, rajče, okurka, rebarbora,
brambory, hrách, čočka, mandarinky, chřest, klíčky, špenát, paprika, brokolice, fazole mungo, citron, ananas, meloun,
datle, fíky, hovězí, králičí, telecí maso, květák, červená řepa, sója, jablko, banán, ústřice, kaviár, jogurt, mořské řasy,
kapr, losos, sýr, máslo, šafrán, pažitka, grapefruit, hruška, višně, borůvky, angrešt, zelený čaj, minerální voda
šípkový čaj, suché víno jahody, pomeranč, husí, kachní maso, vermut
  zákys, kefír, tvaroh, šalvěj, ovocné šťávy,  
  bílé víno, pivo  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOLESTI Z NEDOSTATKU (jangu – tepla), energie:

Vybíráme potraviny, které jsou neutrální, svými vlastnostmi zahřívají, dodávají tělu energii, zrychlují metabolismus.

 

Neutrální potraviny Teplé potraviny Horké potraviny
rýže, kukuřice, salát, zelí, mrkev, petržel, pohanka, amarant, oves, růžič.kapusta, skopové maso
brambory, hrách, čočka, mandarinky, fazole, dýně, jarní cibule, cibule, pórek, vše grilované
datle, fíky, hovězí, králičí, telecí maso, broskev, meruňka, třešeň, rozinky, platýs, plísňový sýr
kapr, losos, sýr, máslo, šafrán, pažitka, vepřové, krůtí, kuřecí, srnčí maso, chilli, pepř, kari, muškát
šípkový čaj, suché víno treska, tuňák, mořské ryby, sušený zázvor, skořice
  ovčí, kozí sýr, kurkuma, hořčice, fenyklový čaj
  oregáno, majorárka, bazalka, čerstvý svařené víno
  zázvor, česnek,kmín, káva, černý čaj, vodka, whisky, koňak
  červené víno, likéry,  

 

 

13. Pokud jste více napjatí, procvičujte si pravidelně mimické svaly.

Prakticky:

– zvedněte obočí, zamračte se, otevřete zeširoka ústa, zkousněte, pokrčte nos. Toto opakujte 2-3x.

14. Promasírujte si hlavu a spánky.

Prakticky:

- prsty obou rukou si od středu ke krajům masírujte svisle a vodorovně čelo

- poté si od středu ke krajům prsty promačkejte část čela asi 1 cm nad obočím.

- jedním prstem si 3x na 2-3s zmáčkněte bod asi 1 cm nad kořenem nosu.

- palcem a prostředníčkem si promačkejte velmi důležitou oblast od kořene nosu směrem k obočím. Tlak veďte zespodu na kost čela. Postupujte   těsně pod obočím. Až dojdete na konec obočí, zmáčkněte na několik sekund místo na jeho konci.

- promasírujte si spánky.

- poté prsty promasírujte začátek vlasové části na čele.

- třemi prsty obou rukou zmáčkněte opakovaně místo před ušima.

- poté oběma rukama promačkejte oblast na kosti za ušima.

- promasírujte si celou hlavu prsty, jemně tlačte na temenní, spánkovou a týlní kost hlavy.

- silnějším tlakem dvou prstů si promasírujte zadní, spodní vlasovou část hlavy. Nejlépe tuto oboustrannou jamku promasírujeme se zakloněnou hlavou.

      - nakonec si na několik sekund zmáčkněte bod uprostřed pravého obočí. Tento bod podporuje jaterní činnost. Správná činnost jater je důležitá   pro regulaci fungování těla, psychickou labilitu a vyrovnanost.

  1. Snažte se sami, bez cizí pomoci naučit zvládat a řešit stresové situace. Jednejte vždy rozvážně, nejednejte zkratkovitě. Nemluvte ukvapeně, vždy se snažte rozmyslet, co chcete v určitý moment říct. Pokud cítíte rozrušení nebo zlost, klidně se jednou nadechněte a zhluboka, dlouze vydechněte.

  2. Cvičte, tančete, hýbejte se. Pohybová aktivita zrychluje metabolismus, podporuje trávení, odstraňuje únavu, povzbuzuje krevní oběh, imunitu a psychickou odolnost.

  3. Věřte sobě a svým instinktům.

 


 [P1] nedostatek vnitřní energie

 

 [P2] zpomalený metabolismus

 [P3] nesprávná životospráva/vlhko, hlen = hromadění škodlivých látek v organismu