Alergie - dle TČM, jak se s ní vypořádat

18.03.2016 13:17

 

Jednou z nejčastějších alergií je alergická rýma, která se projevuje zduřelou či oteklou nosní sliznicí, hojným vodovým výtokem z nosu, svěděním v nose a kýcháním, někdy mohou být postiženy i oči, které jsou zarudlé a svědí, občas se přidávají i astmatické obtíže.

Pokud je vyvolávajícím momentem pyl, hovoří se o sezónní alergické rýmě (tzv. pylové rýmě), pokud jsou to roztoči, plísně, zvířecí srst, chlad, cigaretový kouř, smog, voňavky, klimatizace apod., tak se mluví o celoroční alergické rýmě. V obou případech se objeví výše zmíněné projevy do 15 minut po kontaktu s alergenem. Díky otoku nosní sliznice dochází k ("ucpání") vedlejších nosních dutin, což často vede k jejich zánětům a infekci, která může vyústit až ve ztrátu čichu a chuti. Západní léčba alergické rýmy spočívá v podávání antihistaminik (léky tlumící alergii - nejen vylučování histaminu z buněk, ale jejich vedlejšími účinky jsou i tlumící účinky na nervovou soustavu, závratě, únava, nespavost, nervozita a trávicí potíže) a v podávání kortikoidů (jejichž vedlejší účinky netřeba rozepisovat).

Příčiny vzniku alergické rýmy dle tradiční čínské medicíny (TCM)

Alergická rýma je způsobena nadměrnou (nepřiměřenou) reakcí imunitního systému na určitý alergen, praví západní medicína. Z čínského pohledu se jedná, podobně jako u astmatu, o nedostatečnost obranného systému v dráze ledvin a plic spolu s usazením se chronického větru v nose. Nedostatečnost dráhy ledvin a plic je dle TCM způsobena buď již oslabenou vrozenou konstitucí (nedostatečnou esencí ledvin rodičů), problémy v těhotenství (riziková těhotenství, kouření, alkohol, psychická labilita, infekce), předčasný či vyvolávaný porod, očkování dětí… Díky těmto faktorům, jež vedou k oslabení esence, ledviny nemohou plnit svoji funkci "nabíječe energie", tzv. baterie, jež posílá vzhůru do plic svoji životadárnou sílu a současně i stahuje ("nasává") zpět energii z plic dolů, aby tak rovnoměrně vyrovnávala energetické poměry v organismu. Plicím se tedy nedostává "správné energie čchi QI" z ledvin (ledviny nekomunikují s plícemi ), dochází k "přetlaku" energie čchi Qi v plicích, což má za následek:

  1. Hromadění a stagnaci energie Qi (čchi) v plicích s jejím protitokem směrem vzhůru do nosu, způsobující pak neadekvátní (alergickou) reakci dle principu Papinova hrnce ("voda nejde cestou vody", ale přetéká ve formě vodového výtoku z nosu).
  2. Oslabení povrchové obranné energie Qi (čchi), jež působí na kůži a sliznicích, kde vytváří jakýsi povrchový pancíř, odolávající útokům zevního větru. Tuto energii produkují plíce, jež jsou v našem případě oslabené, takže tato vrstva je pak značně propustná a umožňuje snadné napadení a usídlení škodlivého větru v organismu, obzvláště pak v oblasti nosu (alergické rýmy) či v oblasti plic (astma).
  3. Oslabení ledvinné obranné Qi (čchi)- i když se jedná o postižení dráhy ledvin, tak z hlediska TCM zde nenacházíme podobné příznaky, typické pro oslabení ledvin jako jsou závratě, bolesti v bedrech, slabost dolních končetin, pískání v uších, noční pocení apod. Je to pouze jeden aspekt ledvinné funkce, jež je spjata pouze a jen s obrannou energií ledvinné čchi Qi (podobně jako plíce a jejich obranná funkce).

Shrnuto a podtrženo - alergická rýma vzniká opakovaným vniknutím zevního škodlivého větru do oblasti nosu, jež není následně řádně a dostatečně vyloučen či primární nedostatečností ledvinného a plicního obranného systému, jež umožňuje vstup a usídlení větru v organismu či nejčastěji kombinací obojího dohromady.

Alergická rýma začíná většinou v dětství, ale může se objevit i v dospělosti, což souvisí s přirozeným ubýváním ledvinné energie Qi(čchi). Rovněž u lidí nad 50 let (stejně tak jako u lidí, konzumující nadměrně sladkosti, mléko a mléčné výrobky), se situace navíc ještě může komplikovat oslabenou slezinou, která pak produkuje hojně hlenu, jež následně blokuje i vedlejší dutiny, takže pacient pak vykazuje současně nejen známky alergické rýmy, ale i zánětu dutin.

Rovněž důležité je v této fázi nemoci pomoci organismu stravou. Nedoporučují se v této době hlavně sladkosti, kravské mléko a mléčné výrobky, naopak se doporučují potraviny jako je sója, jáhly, máta rolní (dobré je popíjet čaj z čerstvých lístků máty), libeček, kmín, anýz, koriandr, pažitka, přeslička rolní..tyto potraviny vylučují škodlivý povrchový vítr z organismu.

Další vhodné potraviny

  • Citrusové plody a kiwi – vit. C
  • Ořechy, luštěniny a listová zelenina - zinek, hořčík, vitamin E a D
  • Česnek - „přírodní antibiotikum"
  • Kyselé zelí, jogurty a kysané mléčné výrobky - napomáhají trávení a zažívání
  • Čerstvé a libové maso - všechny druhy masa, především pak rybí maso
  • Obecně všechno ovoce a zelenina
  • Rakytník řešetlákový, Kustovnice čínská - rostliny budoucnosti s vysokým obsahem vitaminů

MUDr. Petr Hoffmann

Jak postupovat při léčbě alergií?

Reflexní terapie

Po zimním období je především potřeba povzbudit imunitní systém. Nejprve na ploskách nohou mačkáme játra a žlučník, ledviny a slinivku. Mačkáme také plošky sleziny a střeva. Zároveň masírujeme všechna rušivá pole (tj. jizvy apod.)

Taková reflexní masáž povzbudí náš imunitní systém a celkovou energii Qi, zároveň také posílí ledviny. Odstraní vlhkost a nadbytečný hlen z těla a upraví rovnováhu v těle.

Čaj na zvýšení imunity

  • stejné díly květu třapatky, měsíčku, lípy a listu břízy
  • čaj pijeme 2-3x denně kratší dobu, preventivně nebo pokud se o nás pokouší onemocnění (slabost).

Jahodová očistná kúra

  • slouží k celkové očistě organismu
  • 1-2 dny v sezoně nekonzumujeme žádnou jinou potravu, jen jahody dle chuti.
  • Tyto „jahodové dny“ vysokým obsahem manganu a vit. C podporují metabolismus a pomáhají odstraňovat toxické látky z těla.

Šťáva pro stále unavené

  • Odšťavíme stejné množství celeru, mrkve a rajčat.
  • 2-3x denně pijeme šálek šťávy, která nám díky množství vitaminů a minerálů dodá spoustu energie.

Rakytníkový olej

  • Sušené plody rozdrtíme a zalijeme panenským slunečnicovým olejem, aby byly dobře ponořené.
  • Necháme 3-4týdny na teplém a slunném místě, častěji protřeseme. Scedíme, zbytek propasírujeme přes řídké plátno a skladujeme v tmavé sklenici.

Olej má vysoký obsah vitaminu E i dalších minerálních látek.

  • Užíváme 2x denně lžičku jako potravinový doplněk, lze použít i zevně jako univerzální hojivý lék.

Řepná šťáva

  • Konzumace jemně nastrouhané, ochucené řepy jako přílohy k jídlům a pití syrové šťávy patří k všelékům, stejně jako cibule, česnek nebo ženšen.