Kozlík lékařský

02.08.2015 09:07

 

K čemu slouží:

  • je jednou z nejpopulárnějších rostlin používaných při nervových chorobách např. úzkosti, při nespavosti, křečím a menstruačních problémech.

Čínští lékaři jej podávají i při úrazech, chřipce a revmatismu. Obsahuje tzv. valepotriáty a terpenické látky, které mají sedativní účinky. Díky obsahu kyseliny valerové a izovalerové je kozlík přitažlivý pro kočky. Proto musíme při sběru i konzervaci kozlík dostatečně chránit a bránit tak jeho znehodnocení.

Jak v organismu působí?

Extrakt z rostliny příznivě působí při léčbě nespavosti. Podporuje spánek bez nepříjemných vedlejších účinků klasických léků. Snižuje dobu usínání a zlepšuje kvalitu spánku. Působí podobně jako nízké dávky léků na spaní - benzodiazepinů. Působí proti strachu, depresi a křečím. Snižuje krevní tlak a má mírně analgetické účinky (snižuje bolest).

Můžete si udělat i odvar, lžičku oddenku zalijete šálkem vroucí vody a po chvíli vylouhujete. Můžete ještě zkombinovat s třezalkou či meduňkou. Připravte se ovšem, že odvar provoní váš byt svojí typickou vůní. Pokud by vám vůně byla nepříjemná a to třeba i u tinktury, přidejte si do tinktury kapky medu.

Doporučuji používat lihovou tinkturu, 1 čajovou lžičku 1-2x denně. Lžičku si můžete dát i před spaním či v případě problémů s usnutím.

Není ale vhodné používat ho dlouhodobě, je možné případné střídání, 3 dny ho užívat a 3 dny ne, apod.