Kontryhel

02.08.2015 09:21

 

 

Jeho nejdůležitějšími účinnými látkami jsou třísloviny (zejména tanin se stahujícími účinky), hořčiny, silice, organické kyseliny, kyselina salicylová, fytosteroly, falovonoidy, flavony, isoflavony a minerální látky.

Kontryhelový čaj léčí mnohé potíže spojené s menstruačním cyklem ženy. Snižuje bolestivost menstruace a zmírňuje nadměrné krvácení, zároveň při dlouhodobém a pravidelném užívání dokáže upravit nepravidelnost menstruačního cyklu.

Léčitelé a odborníci na fytoterapii předepisují kůry založené na užívání kontryhelového čaje také ženám, které mají problémy s otěhotněním.

Schopností kontryhele tlumit krvácení, posilovat děložní svalstvo a tlumit křečovité stahy svalstva se využívá také u těhotných žen, a to v případě, že hrozí potrat plodu, zejména v posledních 3 měsících těhotenství. Pro tento účel je však vhodná konzultace odborníka a jeho následný dohled.

I po porodu je kontryhel přínosem pro matku. Napomáhá zpětnému zpevnění děložního svalstva a jeho navrácení do původní formy a zastavuje poporodní krvácení.

Ženy trpící kvasinkovými infekcemi také ocení jeho léčivé vlastnosti. Používá se k výplachům pochvy a sedacím koupelím.

Protizánětlivých účinků kontryhele se využívá i v případě občasných a chronických zánětů vaječníků, vnitřně ve formě čaje a ve formě sedácích koupelí, buď samotný, nebo v kombinaci s jinými bylinami.

V období přechodu je kontryhel opět velmi prospěšným doplňkem prevence a léčby nepříjemných hormonálních výkyvů.