Deprese a nejlepší potraviny proti ní

19.07.2015 20:34

Rybí olej: obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Výzkum prokázal, že lidé s depresí mají často nedostatek nenasycených mastných kyselin. Účastníci studie z roku 2002, která byla zaznamenána do archivů všeobecné psychiatrie, užívali každodenně pouhý jeden gram rybího oleje a dostavila se 50% úleva symptomů, jako je úzkost, poruchy spánku, nevysvětlitelné pocity smutku, sebevražedné myšlenky nebo nezájem o sex. Omega-3 mastné kyseliny rovněž snižují cholesterol a zlepšují srdeční zdraví. Jejich zdrojem jsou především vlašské ořechy, lněné semeno a olejnaté ryby, jako losos nebo tuňák.

 

Šalvěj španělská  – chia semínka:

Chia obsahuje minimálně 23 % nenasycených mastných kyselin, z toho je 18 % kyseliny linolenové. Proto má nejvyšší obsah Omega–3 mastných kyselin ze všech druhů rostlin na světě.

Olej ze šalvěje španělské je bohatý na přirozené antioxidanty, mezi jinými kyselinu kofeinovou a kyselinu chlorovodíkovou a znemožňuje žluknutí tuků. Chia patří, podobně jako lněné semeno, do skupiny semen, která vytvářejí hleny (slizy). Jsou bohatá na více druhů jednoduchých cukrů, jsou také vynikajícím zdrojem pro rozpustné i nerozpustné výživné vlákniny. Smícháme - li hrst semen šalvěje chia ve sklenici s vodou, vyplní se sklenice v několika minutách rosolovitým pektinem. Je třeba připomenout, že tyto rosolovité (hlenovité) látky mají pozitivní vliv na zažívací systém.  Je dobrým zdrojem vysoce hodnotných bílkovin s jedinečným aminokyselinovým obsahem. Navíc je bohatá na minerální látky, mezi jiným 0,65 % vápníku je podstatně vyšší hodnota, než u jiných druhů semen.

 

Hnědá rýže: obsahuje vitamíny B1 a B3 a kyselinu listovou. Hnědá rýže je rovněž potravinou se sníženým obsahem škrobů a to znamená, že uvolňuje glukózu do krevního oběhu postupně a zabraňuje tak jejím výkyvům. Hnědá rýže je rovněž zdrojem mnoha stopových minerálů, které potřebuje lidský organismus a je to potravina s vysokým obsahem vlákniny, která pomáhá udržovat zdravý trávící systém a snižuje cholesterol. Instantní varianty této rýže nepřináší takový prospěch. Kdykoliv na obalu potravin zahlédnete slovo „instantní“, vyhněte se jim.

Pivovarské droždí: obsahuje vitamíny B1, B2 a B3. Je potřeba se mu vyhnout jen pokud dobře nesnášíte droždí, ale jinak si přidávejte asi náprstek do každého nápoje. Tento potravinový doplněk v sobě obsahuje širokou škálu vitamínů a minerálů i v malé dávce. Lze v něm najít 16 aminokyselin a 14 minerálů. Aminokyseliny jsou důležité pro činnost nervového systému, a proto je toto droždí dobrou volbou při léčbě deprese.

Ovesné vločky: obsahují kyselinu listovou, pantothenovou a vitamíny B6 a B1. Oves pomáhá snižovat cholesterol, zklidňuje trávicí systém a pomáhá tlumit výkyvy hladin krevního cukru, které jinak způsobují rozmrzelost a změny nálady. I jiné celozrnné plodiny, jako např. kamutové zrno, pšenice špalda nebo merlík čilský bývají dobrou volbou, jak tělu dodat výživu mozku.

Hlávkové zelí: je zdrojem vitamínu C a kyseliny listové. Zelí pomáhá proti stresu, infekcím a srdečním nemocem; působí rovněž proti mnoha druhům rakoviny, jak dokládá i Americká asociace pro výzkum rakoviny. Abyste zabránili následné plynatosti po konzumaci zelí, přidávejte k němu ještě před vařením trochu fenyklu nebo kmínu. Zelí je rovněž výborným zdrojem vlákniny, která stabilizuje cukr v krvi a čerstvá šťáva ze zelí je známý způsob léčby žaludečních vředů.

Za zmínku dále stojí: banány, surové kakao, tmavá melasa a brazilské ořechy (s vysokým obsahem selenu) - jsou to rovněž výborné prostředky pro stimulaci mozkové funkce a odstranění deprese.  

Další prostředky proti depresi

  • Vyhledávejte slunce. Přirozené sluneční záření je osvědčenou léčbou proti depresi.
  • Pusťte se do pravidelného cvičení - nejméně 3x týdně. Cvičení zlepšuje náladu a mění mozkovou chemii pozitivním způsobem.
  • Smějte se nahlas - smích je výborným lékem.