Celík zlatobýl

08.06.2019 00:13

 

Droga bývá základem ledvinových čajů. Působí močopudně a dezinfekčně. Taktéž rozpouští ledvinové kameny. Léčí zvětšenou prostatu. Celík dále snižuje lámavost cévních kapilár (fragilita kapilár), a proto slouží jako lék stařecké demence a aterosklerózy. Zevně se používá jako obklad na špatně se hojící rány a ekzémy. Z celíku se připravuje i mast na různé kožní problémy. Koupele z nálevu celíku se používají ke zlepšení pohyblivosti po úrazech. V gynekologii se užívá k výplachu pochvy

Celík se většinou užívá se směsích s jinými rostlinami (rdesno ptačí, přeslička, brutnák, bříza) a připravuje se jako nálev. Pije se před jídlem i 5x denně. Z celíku je možné dělat i tinkturu, která se užívá v množství 3x denně 20-30 kapek. Mast se připravuje z kořene sbíraného na podzim.

Celík by se neměl užít ve velkém množství a po dobu delší než dva měsíce. Poněvadž hrozí, že může příliš stimulovat ledviny, je lepší jej užívat ve směsích. 

Je možné volit náhradní variantu, kterou je zlatobýl kanadský, jenž je všude hojný a jen těžko zaměnitelný. Zlatobýl kanadský má dosti podobné účinky jako celík a lze jej v domácí léčbě použít na stejné neduhy. Z jeho kořene se připravuje lék na záněty (tinktura, odvar, mast).