Kopřiva dvoudomá

08.06.2019 00:11

 

Kopřiva je naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve a krvetvorbu. Má též dobrý vliv i na slinivku břišní, proto se kopřivou snižuje i obsah cukru v krvi. Léčí i nemoci a záněty močových cest a chorobné zadržování (zástava) močení. Protože současně vyvolává dobrý průběh stolice, je velmi vhodná na jarní kúry.
Můžete provádět čtyřtýdenní čajovou kúru, a to na jaře z mladých výhonků a stejně tak na podzim po otavě, kdy se všude znovu objevují mladé výhonky. Pijte ráno na lačno půl hodiny před snídaní jeden šálek a přes den opět jeden až dva šálky po doušcích. Po takové kúře se budete cítit nepopsatelně dobře a pokaždé budete mít pocit, že uděláte třikrát více práce než obvykle

V lidovém léčitelství se navrhuje více týdnů používat tinkturu proti chorobám jater a žlučníku, sleziny, ba dokonce proti tumoru sleziny, při zahlenění žaludku a dýchacích orgánů, při žaludečních křečích a vředech, vředech střev a chorobách plic. Čaj se pouze spaří, aby se zachovaly cenné účinné látky. Preventivně se pije denně jeden šálek čaje po celý rok. Je též vydatným pomocníkem při virových a bakteriálních onemocněních

Od určitého věku se snižuje obsah železa v těle. V důsledku toho se dostaví stavy únavy a vyčerpanosti, člověk se cítí starým a málo výkonným. V takovém případě možno s úspěchem používat čerstvou kopřivu pro její obsah železa. 

Při otocích a vodnatelnosti kopřiva pomáhá silným odváděním vody. Svými účinnými látkami napomáhá tvorbě krve při chudokrevnosti, anémii a při jiných těžkých chorobách krve. Kopřiva ve směsi s jinými léčivými rostlinami se s úspěchem uplatňuje i při leukémii. Trpíme-li na nějaký druh alergie (k tomu patří i senná rýma), doporučuji pít čaj z kopřivy, a to delší dobu. 

Kopřiva odstraňuje náchylnost k prochladnutí a pomáhá při chorobách revmatických a při dně. I při zúžení cév na nohou kopřiva pomáhá vynikajícím způsobem. 

Každá křeč, nechť je jejím původcem cokoliv, naznačuje poruchy prokrvení. V tom případě je nutné umývat se a koupat v odvaru z kopřivy. To platí i ve speciálním případě zúžení věnčitých (koronárních) cév srdce. Trup těla sehneme nad vanu, umýváme oblast srdce vlažným odvarem, přičemž současně provádíme lehkou masáž. 

Pití čaje a jeho čistící účinek pomůže jak při ekzému, tak bolestech hlavy.

Na vlasy dobře působí odvar z čerstvých kopřiv nebo odvar z kořene kopřivy. Vlasy po pravidelném umývání houstnou, jsou bez lupů a lesklé.

Při ischiasu (zánět sedacího nervu), bolestech kříže (lumbago) a zánětu nervů v rukou a na nohách bolavé místo zlehka potřeme čerstvou kopřivou. Například při ischiasu lehce přejíždíme čerstvou rostlinou pomalu od kotníku po vnější straně nohy až k boku a odtud zpět po vnitřní straně až po patu. To opakujeme dvakrát a nakonec táhneme kopřivu od boku, směrem dolů přes hýždě.